Tang og bæredygtighed 

Tang kan så meget mere end at smage godt!

På bunden af fødekæden

Eksperterne siger at det er mest bæredygtigt at spise fra bunden af fødekæden. Og her befinder tang sig nemlig. Tangen bliver spist af alle de små fisk, som tun og laks lever af og det er derfor at de indeholder f.eks. omega-3. Tang indeholder store mængder af omega-3 fedtsyre, noget mange får igennem fiskeoliepiller. 

Ikke nok med at tang befinder sig i bunden af fødekæden, så hjælper man også klimaet når man høster tangen. I hvert fald når det gøres på den rigtige måde. Hos Havsmag høster vi tangen på en måde som gør at tangen kan gro tilbage igen, uden at skulle starte helt forfra. Læs mere om hvordan vi høster vores tang her.

Tangens nytte i havet

Når tang gror optager de store mængder af overskydende stoffer fra landbrug og spillevand fra havet. Stofferne skaber et næringsoverskud i havet, hvilket ikke er godt. Tangen omdanner dette overskud til næringsstoffer, som er super sunde for os mennesker.

Tangens omdannelse af spildstofferne sørger også for at mikroalger ikke kommer ud af kontrol og skaber iltsvind i vores farvande. Mikroalger gror nemlig ekstra hurtigt når der er nærringsoverskud og dækker for solen, så planterne på bunden ikke længere kan producere ilt til havet.

Den vildeste ekstrem af dette, resultere i en død ørken på havets bund. Tang sørger for at dette ikke sker. Især når den bliver høstet og ikke ender sit liv i havet, så tager den nemlig sin næring med sig og den ryger ikke tilbage i havet så mikroalgerne igen har for meget.

Tangens dyrkning

Når tang dyrkes, skal den heller ikke fodres, medicineres eller gødes og den forbruger altså langt færre ressourcer end traditionelt landbrug. Samtidig generer de størstedelen af den ilt vi ser i atmosfæren. Ca. 50-80%! Det er næsten dobbelt så meget som skove på land!

Men på trods af dette er tang i Danmark en overset guldmine. Folk ved nemlig ikke hvad de skal gøre ved dem! Vi hos Havsmag håber derfor at kunne skabe nogle lækre produkter og opskrifter der kan inspirere den danske befolkning til at spise mere af denne fantastiske, bæredygtige plante!