Tanghøsten

 

Bæredygtig høst, glad tang

Jens Helt høster tang ved håndkræft lang Langelands kyst
Jens Helt med friskhøstet blæretang i hænderne

Den Langelandske kyst

Langs Langelands kyst ser man tit blæretangen, skyllet op på kysten. Det rene vand ved Langeland har nemlig de perfekte tilstande for at blæretangen kan trives. Den gror igennem flere år og flyder i overfladen af havet for at få så meget sol som muligt. Det gør den ved hjælp af de blærer der gror på den, hvoraf den også får sit navn. Om foråret er tangen mest delikat og det er i denne periode Jens høster tangen til Havsmags produkter.

Den Bæredygtige Høst

Hos Havsmag høstes tangen med håndkraft, for at undgå at gøre skade på den tilbageværende tang. På den måde er der tang tilbage til dyrene og til næste års høst. Udover vildt høstet tang arbejder Havsmag også i samarbejde med andre, på at gro blæretang i muslingenet. Høsten af tangen, samt dyrkningen af den, har en positiv effekt på havmiljøet. Det er fordi tangen optager en stor del af den kvælstof og fosfor der siver ud fra land og i stedet omdanner det til protein, vitaminer og sunde fedtsyre.

Tangen som fødevare

Tang er betragtet som grøntsager fra havet og indeholder 10-20 gange flere vitaminer og mineraler end vores hverdags grøntsager. Derudover kan den tilberedes på mange forskellige måde. Den kan bl.a. tørres, syltes og ryges. Samtidig har tangen potentiale som suppebouillon, pga. dens rige umami smag.