Vurdering af vandet

Når du skal ud og høste din egen tang, er det vigtigt at du gør det et sted hvor vandet er af høj kvalitet. Langt de fleste strande i Danmark har høj vandkvalitet, men hvis du vil være helt sikker, kan du tjekke kvaliten af vandet her.

Derudover vil vi opfordre dig til at læse disse råd fra fødevarestyrelsen igennem inden du bevæger dig ud på tangeventyr!

Høst af tangen

Når du har sikret at vandet er høj kvalitet, kan du gå igang med at høste. Det er vigtigt at du ikke tager det tang der er skyllet op på land, det kan du ikke spise! Tangen skal høstes friskt fra havet. Du kan lugte om tangen er frisk, lugter den af frisk havvand og ellers slet ikke af noget. Hvis tangen lugter af fisk eller på nogen måde råddent, skal du ikke spise den.

Tag kun spidserne med f.eks. en kniv eller en saks. For nemhedens skyld kan du medbringe en spand til at opbevare tangen imens du høster.

Brug af tangen

Når du har høstet tangen, er det vigtigt at du renser den grundigt for sand, skaller og lign. ikke fordi det er farligt, men sand i maden er ingens favorit! Efter rensningen kan du identificere tangen enten ved hjælp af Kattegatcenterets folder på tang, eller appen VILD MAD. Det skal også siges at vildthøstet tang har en risiko for at indeholde spor efter skalddyr.

Der er som udgangspunkt ingen tang i det danske farvand der er giftige, dog er der en invasiv art ved navn Butblæret Sargassotang eller Sargassum muticum. Den indeholder en uorganisk arsen som er sundhedskadelig. Du kan finde mere info på den her og her.

Når du ved hvilken tang du har er du klar til at lave alle mulige spændende opskrifter med den. Du kan finde nogen her på siden eller eksperimentere selv! Hvis du gerne vil have at din tang holder til du er klar til at tilberede den, kan du altid tørre den i ovnen eller i en dehydrator, til du er klar til at bruge den. God fornøjelse!